Skip to main content

Patrick Hoogendoorn

Mijn naam is Patrick Hoogendoorn en samen met Mandy heb ik drie prachtige dochters. Na mijn studie bouwkunde en een jaar lang vrijwilligerswerk in Nederland, Griekenland en India gedaan te hebben, heb ik het roer omgegooid en ben ik opnieuw gaan studeren.

Ik ben afgestudeerd als relatie- en gezinstherapeut en ben daarnaast ook opgeleid als mindfulness-therapeut en EMDR therapeut. Inmiddels ben ik al ruim 20 jaar actief als therapeut. In de residentiele jeugdzorg werkte ik met moeilijk opvoedbare adolescenten. Hier was ik verantwoordelijk voor zowel de individuele begeleiding als voor de gezinstherapie.

Daarnaast heb ik met een psychologe en een orthopedagoge een ambulant centrum (Cross Consult) opgezet waar mensen terecht konden met vragen over de opvoeding van kinderen, huwelijksproblemen en zaken die meer van levensbeschouwelijke aard zijn.

Vanaf 1999 heb ik een zelfstandige praktijk. Ik ben o.a. lid van het NAP (Nederlandse Associatie voor Psychotherapie), NVAGT (Nederlandse en Vlaamse Associatie voor Gestalttherapie) en EAGT (Europese Associatie voor Gestalttherapie).

Patrick Hoogendoorn

Trainer en coach

Regelmatig word ik door bedrijven benaderd voor coaching en training rondom teambuilding, verandermanagement, kwaliteitsverbetering op de werkvloer of conflictoplossing.

De afgelopen jaren werkte ik bijvoorbeeld voor I.O.I Loders Crocklaan, Wittekamp en Broos, Bergwerff transport BV en Dentalair BV.

De Barst

Verstrikt door seksueel misbruik en homoseksualiteit in een streng religieus milieu

Auteur: Patrick Hoogendoorn | Biografie, 236 pagina's | € 21,99
Wilt u weten wat ik voor u kan betekenen?

TV-programmamaker

Tot 2006 heb ik naast mijn werk als therapeut ook tv-programma's gemaakt voor de publieke omroep. Enkele voorbeelden hiervan zijn; Het familiediner, In voor-en tegenspoed, De laatste reis, Tienermoeders, Jonge mantelzorgers, Zorgboerderijen, God op bestelling en De dood voorbij.

Levensles

"Wie naar buiten kijkt droomt, wie naar binnen kijkt ontwaakt."
(Jung)

In de loop der jaren is mij in al die verschillende situaties één ding duidelijk geworden. Of het nu gaat om een echtpaar in crisis, een vastgelopen opvoedsituatie, spanningen op het werk of het loslaten van een geliefde; in ons leven zijn we voortdurend bezig met het vervullen van ons basisverlangen naar zelfstandigheid en verbondenheid.
In ieder situatie proberen we hier gestalte aan te geven en een balans te vinden tussen deze twee fundamentele behoeften. Wanneer we hier langere tijd niet goed in slagen ontstaat er een impasse. Er kunnen stress- en spanningsklachten ontstaan, zowel in ons eigen leven als in onze relaties. Op den duur hebben deze klachten invloed op onze gezondheid. Het herontdekken van ons basisverlangen is de eerste stap om uit deze impasse te komen. Deze vervolgens leren toe te passen zal een positief effect hebben op ons leven en ons welzijn.

Met beide benen op de grond

"Maar al te goed ken ik de ups and downs van het leven. Het leven is mij niet komen aanwaaien. Ik wist alles, kon alles en toch was ik niet gelukkig. Hoe hard ik ook mijn best deed, de leegte bleef in mij, ik kon mezelf niet redden. Hoe hard ik ook antwoorden en oplossingen buiten mezelf zocht, uiteindelijk werkten ze niet en keer op keer raakte ik teleurgesteld. Ik liep vast en kwam in een crisis terecht. Dit dwong mij om op zoek te gaan, de confrontatie met mezelf aan te gaan en de blik naar binnen te richten. Dit was eng en maakte me in eerste instantie onzeker, alles kwam op losse schroeven te staan, maar uiteindelijk kwam er rust en vrede. Ik leerde mezelf te accepteren zoals ik ben, zowel mijn persoonlijkheid, mijn kwaliteiten als mijn schaduwkanten".
"Ik ben milder voor mezelf en mijn omgeving geworden. Er is ruimte en lucht, geen moeten en prestaties om er maar bij te horen of geaccepteerd te worden. We kunnen ons immers pas echt ontwikkelen als we ont-moeten, als we onszelf en elkaar durven te ontmoeten zoals we zijn en niet op basis van onze verwachtingen en ideeën. Deze moeilijke maar noodzakelijke les helpt mij iedere dag en geeft rust en vrijheid. Het maakt me niet zweverig als mens en therapeut, ik sta meer dan ooit met beide benen op de grond en ik ben nuchter genoeg om de realiteit onder ogen te ze zien, ook al is die soms pijnlijk en moeilijk. Ik ben, om het zo te zeggen, geen therapeut met een witte doktersjas die afstandelijk werkt".

Stijl van werken

Kenmerkend voor mijn stijl van werken is dat ik persoonlijk, betrokken en direct ben. Ik draai nergens om heen, noem de dingen gewoon bij de naam. Ik daag uit en confronteer om reacties los te maken. Ik zal alles in het werk stellen om een vastgelopen situatie vlot te trekken, met respect en zonder de ander uit het oog te verliezen. Ik ben dynamisch en ervaringsgericht georiënteerd, stel het hier en nu centraal en zoek samen met cliënten naar structurele mogelijkheden en oplossingen zodat het morgen weer beter gaat. Lees in reviews hoe anderen mijn stijl van werken ervaren.

Beroepsvereniging

  • Het NAP (Nederlandse Associatie voor Psychotherapie): ECP-NL- 562
  • Het NVAGT en EAGT: 09-186 en geregistreerd als gestalt relatie- en gezinstherapeut.
Heb je vragen of wil je een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek?