In de media

nederlandsdagblad
Weekendje huwelijkstherapie, door Jan Willem Veenhof

Wie tekenen er in op zo'n weekend? En waarom?
"De mensen die voor zo'n therapieweekend kiezen, doen dit omdat ze in een crisis zitten. Voor een groot aantal is het buigen of barsten. Ze willen duidelijkheid krijgen of hun relatie nog een kans maakt, ja of nee. Zo heb ik regelmatig stellen waar een van de twee vreemd is gegaan en dan wordt er aan me gevraagd: 'Heeft onze relatie nog een kans?'. Of ik krijg echtparen binnen waar de vrouw zich doodeenzaam voelt omdat haar man alleen maar met zijn werk en carriere bezig is en geen oog heeft voor zijn vrouw en de kinderen."

Zijn die echtparen oud of jong?
"Ik krijg echtparen op zo'n weekend die net twee jaar zijn getrouwd, maar ook stellen die meer dan 30 jaar getrouwd zijn. Laatst kreeg ik een stel dat 45 jaar getrouwd was. Een huwelijk vol eenzaamheid en overspel. De vrouw had al diverse therapeuten bezocht om haar eenzaamheid en depressieve klachten op te lossen, zonder succes. Ze kon en wilde niet meer op deze manier verder, maar als christen wilde ze ook niet scheiden. In haar wanhoop boekte ze dit weekend. Haar man was aanvankelijk zeer wantrouwend en afwachtend, maar ging toch mee en het werd voor hen een omkeer in hun huwelijk. In het weekend hervonden ze elkaar en hadden beiden het gevoel dat ze nu pas echt getrouwd zijn. Emotioneel had de man zich nooit aan zijn vrouw verbonden en wist ook niet hoe hij dit moest doen. In het weekend gingen zijn ogen open en kon hij echt zijn vrouw zien zoals ze is, en besefte hij hoeveel pijn en verdriet hij haar had aangedaan. Hij kon haar voor het eerst uit zijn hart om vergeving vragen. Hierdoor kon zij ook haar frustratie loslaten en hem vergeven en zich weer aan hem overgeven."

Hoe red je een huwelijk? Hoe gaat u te werk?
"In het weekend leert een echtpaar hoe ze trouw kunnen blijven aan zichzelf en trouw aan elkaar. In ieder huwelijk is het een uitdaging een balans te vinden tussen zelfstandigheid en verbondenheid. Hoe doe je dat, zonder jezelf of de ander tekort te doen? De mate waarin je hier op een goede manier vorm aan weet te geven, heeft invloed op je beleving van geluk en welzijn."

Behandelt u alleen christelijke echtparen?
"Nee, ik behandel zowel christenen als niet-christenen. Ze trouwen beiden met het idee van 'en ze leefden nog lang en gelukkig'. Niemand trouwt om te denken: ik ga na een paar jaar scheiden."

Hebben christelijke echtparen volgens u een sterkere drang om hun huwelijk te redden dan niet-christelijke (echt)paren?
"Christelijke echtparen vechten langer door dan niet-christenen. Dat heeft toch te maken met het feit dat echtscheiding een gevoelige kwestie is. Christenen voelen zich niet alleen falen tegenover hun partner, maar ook tegenover God. Schuldgevoelens spelen een grote rol. Vragen als 'mag ik wel scheiden van God?' spelen mee. Wat ik zie gebeuren, is dat mensen in een huwelijk blijven zonder liefde. Emotioneel zijn ze van elkaar gescheiden, maar formeel blijven ze dan nog wel bij elkaar."

Kun je in een weekend een huwelijk redden? Of is het arrogant dat zo te stellen?
"Ja, je kunt in een weekend een huwelijk redden: Ik zie het regelmatig gebeuren dat in zo'n weekend de ogen van de mensen geopend worden en ze inzicht krijgen waarom hun relatie in een impasse terecht is gekomen. Maar ook hoe ze samen dit kunnen doorbreken en leren op een betere manier met elkaar om te gaan. Het gaat er niet om dat er geen problemen meer zijn in een huwelijk, want dat is onmogelijk, maar het is wel mogelijk om te leren hoe je met elkaar en met problemen op een andere en betere manier kunt omgaan."

Hoe vaak gaat het na zo'n weekend desondanks fout?
"In het afgelopen jaar hebben twintig echtparen een weekend geboekt en in het nazorgtraject blijkt het met één echtpaar niet goed te gaan. Het lukt hun niet om de inzichten en ervaringen van het weekend vast te houden, al geven ze zelf aan dat ze geen spijt hebben van het weekend. Bij de andere echtparen krijg ik te horen dat het hard werken is en dat het hun niet komt aanwaaien, maar het weekend heeft wel een ommekeer teweeggebracht en ze weten nu beter hoe ze met zichzelf en met elkaar moeten omgaan."

Een weekend kost 1600 euro. Dat is veel geld.
"Het lijkt een hoop geld en dat is het ook voor een aantal mensen. Maar zo'n bedrag is ook relatief, want je moet niet alleen kijken naar wat het kost, maar ook naar wat het voor je huwelijk oplevert: dat is niet in geld uit te drukken. Bovendien: een echtscheiding kost niet alleen geestelijk maar financieel vele malen meer. Daarnaast zie je dat mensen overal geld voor over hebben. Beautydagen, weekendjes naar Parijs of Rome, plastische chirurgie, nieuwe auto's, nieuwe badkamers. Daar wordt vaak veel geld aan uitgegeven. Maar hoeveel hebben mensen over voor hun huwelijk en ­gezin?"


trouw Lees hier het artikel in Trouw
managementteam Lees hier het artikel in Management Team
ad Lees hier het artikel uit Het Algemeen Dagblad
PDF Liefde.. Gewoon even doorbijten...pdf

VERGOEDING

Bij de meeste verzekeraars is het mogelijk om een deel van de therapiekosten vergoed te krijgen.
Kijk naar uw polisvoorwaarden of neem contact met ons op.

ERKENNING

  • Patrick Hoogendoorn Relatietherapieweekend erkenning nap
  • Patrick Hoogendoorn Relatietherapieweekend erkenning nvagt
  • Patrick Hoogendoorn Relatietherapieweekend erkenning ecp

SJOMI ADVIESBUREAU

  • Rietkerkweg 284
  • 3066 VJ  Rotterdam
  • 06 515 880 35
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.